PANELL 1

Arrere

LES HISTÒRIES QUE ENS CONTEN ELS ANELLSEls anells d'un tronc

Audioguía

Audiodescripció

Vídeo signoguía

La naturalesa ens oferix senyals que en un moment donat, i degudament interpretats ens poden ser molt útils. Caminant un poc a la dreta ens trobem un tronc d'un pi de la Devesa mort en un incendi ocorregut en 2005. Els cercles concèntrics que apareixen en ell ens permeten datar esdeveniments ocorreguts en la Devesa i ens aporten dades sobre les condicions imperants durant el seu desenvolupament. Els anells de creixement de major grossària ens indiquen que les condicions de vida van ser millors, mentre que els més estrets, revelen circumstàncies més adverses a causa de sequeres, plagues, gelades, incendis, malalties...

Sabies que l'anàlisi dels anells que presenten els troncs dels arbres longeus a Espanya ha permés reconstruir el clima de la Península durant diversos segles? Sabies que els anells ens poden orientar?

El creixement desigual del tronc respecte al seu punt de naixement ens indica l’orientació de l’arbre, corresponent la part més grossa a l'orientació que rebia més llum del sol assenyalant per tant el sud.

Si et fixes, l'any 1953 es va construir l'actual Gola del Pujol junt amb la qual es desenrotlla este itinerari.